Sunday, July 15, 2007

Op zoek naar een geschikt reddingsvlot

Bij de aanschaf van onze Breehorn hebben we er voor gekozen om het reddingsvlot (Autoflug) niet over te nemen van de vorige eigenaar. Het vlot was weliswaar recent gekeurd en in goede staat maar we hadden bedacht dat als we het niet zouden overnemen we gedwongen zouden worden om ons te verdiepen in reddingsvlotten. Op dat punt zijn we nu aangekomen. Uiteindelijk wil je niet het allerduurste of goedkoopste vlot kopen maar een vlot dat voldoet aan een realistische wensenlijst.

De keuze van een geschikt vlot is afhankelijk van een aantal factoren die voor iedereen kunnen verschillen. Zo zijn vaargebied, (maximum) aantal bemanningsleden en natuurlijk budget bepalend in de keuze. Ook verschillen de meningen over welke veiligheidsaspecten zwaarder wegen. Als je door de verschillende brochures gaat van de aanbieders worden daar uiteraard de punten naar voren gebracht die de fabrikant belangrijk acht of waar zij een naar hun idee goede oplossing voor hebben bedacht.

Na enig onderzoek te hebben gedaan, waarbij Practical Sailor een goede hulp bleek, zijn we tot volgende lijst gekomen:

- Aan welke standaard voldoet het vlot (ISAF, ISO, SOLAS etc.)

- Hoe eenvoudig is het om aan boord van het vlot te komen (opening en plateau)

- Heeft het vlot dubbele gescheiden ringen

- Welke materialen zijn gebruikt

- Welke oppervlakte is er per persoon beschikbaar bij maximale capaciteit

- Hoeveelheid reflecterende materialen

- Het gewicht (hoe makkelijk is het om bij zwaar weer en vermoeidheid het vlot te lanceren)

- Zeeanker

- En natuurlijk de prijs of nog beter de prijs / kwaliteit verhouding

Verder bleek uit de artikelen dat het ook belangrijk is om ook kritisch te kijken naar wat er aan hulpmiddelen in het vlot aanwezig is. Het blijkt dat dit vaak niet toereikend is en daarom is het belangrijk om deze middelen aan te vullen middels de zogenaamde ‘grab bag’ . Middelen zoals water, een EPIRB, satelliet telefoon, GPS en EHBO doos zijn daarbij geen overbodige luxe.

Uiteindelijk hebben we gekozen voor de Elliot 6-SOLAS. Uit de test van PS kwam deze als beste naar voren en ook vonden we de prijs redelijk.

Het vlot heeft een opblaastijd van 6 seconden, het heeft een grote opening met ‘boarding’ plateau (wat is een vlot waard als je niet aan boord kunt komen…). Bovenal voldoet het vlot aan de SOLAS (Safety of Life at Sea) standaard. SOLAS is de hoogste standaard voor veiligheid. Aan deze standaarden dienen bijvoorbeeld ook de commerciĆ«le scheepvaart te voldoen. Het grootste nadeel van dit vlot zijn het gewicht en de afmeting van de container. We gaan nu op zoek naar een dealer die dit vlot kan leveren.

3 comments:

  1. Waar kun je dit reddingsvlot (Elliot 6 SOLAS) aanschaffen?

    ReplyDelete
  2. Waar kun je dit reddingsvlot aanschaffen (Elliot 6 SOLAS)? Ik ben tot nu toe alleen maar leveranciers in de US tegen gekomen.

    ReplyDelete
  3. Beste Jacques, de site die ik heb gevonden is http://www.rfdbeaufort.com/rfd_Commercial/

    Er zijn een aantal bedrijven die in ieder geval onderhoud en service verlenen in NL

    http://www.survitecgroup.com/en/rfdSite/serviceNetwork/ssByCountry.

    Ik ga er maar eens een bellen. Hun distributie voor Europa loopt via Ocean Safety.

    ReplyDelete