Monday, April 13, 2009

Molenaar, Goede Vrijdag, potloden, onweer en de Mjolner

Het was een erg goede vrijdag voor de Pjotter na een week 'verwaaid' te hebben gelegen in Grou. Bij het vervangen van het voorstag bleek namelijk dat ons oude Profurl systeem voor de genua helaas aan vervanging toe was. Omdat deze in Nederland niet 'of the shelf' beschikbaar is, moest dit systeem in Frankrijk besteld worden. En daar gaat altijd wat tijd overheen dus de planning wederom even om. Gelukkig konden we rekenen op de gastvrijheid van Pierre Modderman van Zeilmakerij Molenaar. Na een week mag het resultaat er wezen met de nieuwe zeilen, rolreefsystemen erop inclusief een mooi systeem voor onze knal oranje stormfok. Deze heeft leuvers die we vervolgens over een Dyneema stag hijsen met een vrije val. Verder zijn al het staand- en lopend want en de zeerailing vervangen. En voor het echte cruisers gevoel (en tegen de zon natuurlijk) hebben we nu ook een mooie bimini boven de kuip.

Op Goede Vrijdag konden we dus beginnen aan onze tocht richting Haarlem. Ja, Haarlem want we hebben samen met de Mjolner bedacht dat het wel leuk is naast elkaar te liggen om samen nog wat laatste klussen aan de boot te doen. Het werd weer een mooie overtocht, deze keer met mijn broer Wouter. Na al het harde werken had hij wel een leuk tochtje verdiend. Terwijl ik doorging met klussen, stuurde hij behendig de Pjotter door de Friese kanaaltjes en over de meren. Ondertussen kwamen we erachter dat we water maakten. Onderzoek wees uit dat het water bij de roerkoning naar binnen kwam. De oorzaak was dat ik, na het roer te hebben teruggeplaatst, nog geen vet had ingespoten. Dit vet zorgt namelijk voor de afdichting. Een potlood uit Emma's knutselset een Ductape boden uitkomst.

Bij het IJsselmeer aangekomen zagen we op de buienradar wel wat buien maar die leken ons niet in de weg te gaan zitten. Helaas viel dat wat tegen en kwamen er nogal wat heftige onweersbuien erg dichtbij maar gelukkig niet echt over ons heen. Het was wel even spannend. Rond 22:30 kwamen we in Enkhuizen aan waar nog wat rake klappen onweer vielen en we dus besloten om maar lekker in de Binnenhaven te gaan liggen en niet verder te varen.

Die bui lijkt over te waaien

Niet helemaal dus...

De volgende dag zijn we naar de Sixhaven in Amsterdam gevaren. Daar kregen we op zondagmorgen het mooiste compliment voor al het harde werken aan de boot. Het compliment kwam in de vorm van een vraag; 'Is dat een nieuwe Breehorn meneer?'. Weliswaar werd de vraag gesteld door een slaapdronken medezeiler, we hadden deze arme man om 06:45 wakker gemaakt omdat we op tijd bij de brug moesten zijn, maar toch! Aangekomen in Haarlem hebben we met Jeroen, Louise en Sophia van de Mjolner een heerlijke Deense paasbrunch gegeten (veel vis en alcohol). De komende week nog klussen met de Mjolner en dan naar Canada om afscheid te nemen van familie daar.

No comments:

Post a Comment