Wednesday, December 31, 2008

Nieuwe gordijnen

Ook tussen Kerst en Nieuwjaar gaan de voorbereidingen voor de reis door. Hier is Jessie, de moeder van Rhiannon, druk bezig met het op maat knippen van nieuwe gordijnen voor onze Breehorn. Opmeten in milimeters en knippen in inches gaf nog wel wat conversieproblemen...

Saturday, December 27, 2008

Kerstcadeaus

Dit jaar hebben we een aantal handige kerstcadeaus gekregen voor onderweg. Onder andere Quick Dry Towels van Gill, twee waterdichte mijnwerkerslampen, compacte spelletjes, de dieselmotor bijbel (Marine Diesel Engines door Nigel Calder), leesboeken en anti UV shirts etc.

Het beste cadeau is eigenlijk dat de broer van Rhiannon die docent is bij IYRS in Newport (houten boot restauratie school) en ook een aantal jaren bootontwerper is geweest bij Shannon Yachts, een week naar Nederland komt om ons te helpen onze Breehorn in topvorm te brengen!

Gereedschap en onderdelen

In de week voor kerst hebben we afgesproken met Rolf en Femke en hun zoontje Sil. Zij zijn al een paar jaar onderweg met hun Rajac, een prachtige stalen Skarpsno 44 (Dick Zaal). Aangezien ze een paar weken in Nederland waren konden we mooi met ze afspreken om ervaringen uit te wisselen. Het is altijd leuk om met mede vertrekkers te praten en we hebben dan ook weer heel veel nieuwe inspiratie opgedaan voor onze eigen reis.

Bijkomend voordeel is dat Rolf iemand is met twee rechterhanden en omdat ze al een paar jaar aan boord leven, heeft hij ook heel veel ervaring met wat goed werkt op een boot. Hij heeft ons meegenomen naar de groothandel in Lemmer om daar reserveonderdelen en gereedschap aan te schaffen voor aan boord. Aan de hand van het boekje, ‘Lijstjes voor zeilers’, zijn we door de winkel gelopen. Ik moet zeggen dat er best wat gereedschap en onderdelen bijzitten waarvan ik nu nog niet helemaal zie hoe we ze gaan gebruiken. Maar daar zullen we onderweg vast snel genoeg achter komen...

Wednesday, December 10, 2008

Elektriciteit aan boord

Hier aan thuis denk je wellicht niet veel na over waar de elektriciteit nou precies vandaan komt en hoeveel je per dag verbruikt laat staan wat het verbruik per apparaat of lamp is. Aan boord is dit wel anders - zeker voor langere overtochten wordt de dagelijkse stroomconsumptie een belangrijk punt. In de voorbereiding van onze reis vormt het een van de lastigere puzzels.

Aan de consumptie kant zijn er navigatie- en communicatie apparatuur, de boord- en navigatie verlichting, ventilatie, computer, autopiloot, nog wat kleine apparaten en de koelkast. Al met al best wat stroomverbruik maar de koelkast is toch wel de grootste verbruiker. We overwegen dan ook om deze op langere overtochten niet continue aan te zetten...

Om de accu's te laden aan boord staan een aantal mogelijkheden tot de beschikking. Zo zijn er de dynamo op de motor en eventueel op de schroefas, een kleine aggregaat, zonnepanelen en een windgenerator. En dan moeten de accu's die je nodig hebt voor alle stroomverbruik ook nog een goede plek aan boord krijgen.
En dat laatste is toch wel lastig.

Ik heb in Excel geschat verbruik en opwekking per 24 uur onder elkaar gezet en zit nog steeds met een discrepantie.
Wordt vervolgd.

Wednesday, December 03, 2008

Quantum zeilen

Een van de eerste grote aankopen is gedaan, de zeilen zijn besteld. We hebben gekozen voor Quantum zeilen. De (internationale) kennis en ervaring, de kwaliteit van afwerking, de scherpe prijs, en het prettige contact met Jaap Jongsma van zeilmakerij Molenaar hebben de doorslag gegeven. Vrijdag wordt alles aan boord onze Breehorn ingemeten en als het meezit hebben we voor het einde van dit jaar een nieuwe set zeilen. Als we in januari de boot naar Friesland gaan brengen kunnen we deze gelijk mooi testen.

We hebben gekozen voor een kluiver/kotterfok combinatie (kottertuigage) voor de voorzeilen en een volledig doorgelat grootzeil. Alle zeilen zijn van 8.62oz High Aspect Dacron en crosscut gesneden. Dacron leek ons toch het meest geschikte materiaal voor onze plannen waarbij duurzaamheid zwaarder weegt dan pure performance die je met laminaat zeilen kunt behalen. Het grootzeil gaan we varen met een zogenaamde losse broek, en we hebben gekozen voor een derde rif. Een vierde rif hebben we ook nog overwogen in plaats van een 'Trysail' (klein stormgrootzeil op een aparte rail aan de mast) maar een goed diep derde rif leek ons bij nader inzien toch praktischer. De kotterfok gaat op een rolsysteem van Profurl zodat we de voorzeilen makkelijk vanuit de kuip kunnen bedienen.
Het kottertuig en derde rif in het grootzeil geeft ons een goed aantal reefmogelijkheden bij toenemende wind. Voor het extreem slechte weer hebben we ook nog een oranje fluor Dacron stormzeil besteld (7m2). We zijn er nog niet helemaal uit hoe we deze gaan hijsen (vliegend, met kralenband om de ingerolde kotterfok of met een soort ritssyteem). Voor het extreem lichte weer hadden we al een mooie halfwinder aan boord.

Zeilen zijn natuurlijk toch de motor van een zeilboot en hebben best de tijd genomen om hier een voor ons goede afweging in te maken. We zijn eigenlijk al op de Hiswa in september begonnnen met het orienteren en zijn vervolgens ook persoonlijk bij de meeste zeilmakers langsgegaan. Het is goed om de sfeer bij een zeilmakerij te proeven. Ondanks alle techniek zit er toch nog een grote persoonlijke component aan vinden wij. Een boek wat ons goed heeft geholpen en erg interessant is omdat nagenoeg alles over zeilen er in staat, is 'Maximum Sail Power' van Brian Hancock. Mooi is dat als je in het najaar de afweging maakt je nog goed kunt profiteren van de najaarskortingen. De zeilmakers hebben het dan blijkbaar wat minder druk omdat veel zeilers in het voorjaar bedenken dat ze nieuwe zeilen willen. Handig om te weten...

Monday, December 01, 2008

Meteo cursus

Het afgelopen twee weekenden hebben we een meteo cursus gevolgd van Henk Huizinga van NIMOS / Ziltmagazine. Er was een erg goede balans tussen theorie waarbij begrippen als occlusie, Corioliskracht, geostrofische wind, jetstreams. convergentie en divergentie de revue passeerden. En de praktijk waar bijvoorbeeld locale wind invloeden werden behandeld en waar we hebben gekeken naar het ophalen van weerkaarten, gribfiles en andersoortige weersinformatie via de kortegolf. Dit laatste werd nog aangevuld door Ruud Kattenberg die ons een kijkje gaf bij hem aan boord. Henk heeft erg duidelijk gemaakt dat de barometer en de wolken geen echt goede hulpmiddelen zijn bij het voorspellen van het weer maar meer een bevestiging vormen van je gemaakte voorspelling aan de hand van weerkaarten.

Erg interessant was ook de uitleg waarom je over bakboord aan de wind altijd sneller zult zeilen dan over stuurboord. Het heeft ermee te maken dat met toename van de hoogte de wind zal ruimen (minder last van wrijving van het water). Over bakboord zeilend, werkt het zeil mee omdat deze ook zal ruimen met de hoogte in de mast. Zeilend over stuurboord is er een tegengesteld effect omdat je zeil met de hoogte ten opzichte van de wind zal krimpen. Het ‘Huizinga- effect’ komt verder nergens in de boeken voor maar ‘makes sense’.


Handige praktische middelen die we gezien hebben, en ook zeker gaan gebruiken, zijn Meteomanager. Hiermee kun je weerkaartjes binnenhalen en vervolgens door isobaren te verbinden een erg goede locale windverwachting maken. De relatief nieuwe gribfile viewer Zygrib is ook erg indrukwekkend. Je kunt hiermee bijvoorbeeld ook temperatuur en dauwpunt zien zodat je de kans op mist kan inschatten.

In februari hebben we nog een derde dag waarbij we in zullen gaan op routering. Voor onszelf gelijk op een gepersonaliseerde site het weer op een rijtje gezet www.ambtman.com/weer