Wednesday, December 03, 2008

Quantum zeilen

Een van de eerste grote aankopen is gedaan, de zeilen zijn besteld. We hebben gekozen voor Quantum zeilen. De (internationale) kennis en ervaring, de kwaliteit van afwerking, de scherpe prijs, en het prettige contact met Jaap Jongsma van zeilmakerij Molenaar hebben de doorslag gegeven. Vrijdag wordt alles aan boord onze Breehorn ingemeten en als het meezit hebben we voor het einde van dit jaar een nieuwe set zeilen. Als we in januari de boot naar Friesland gaan brengen kunnen we deze gelijk mooi testen.

We hebben gekozen voor een kluiver/kotterfok combinatie (kottertuigage) voor de voorzeilen en een volledig doorgelat grootzeil. Alle zeilen zijn van 8.62oz High Aspect Dacron en crosscut gesneden. Dacron leek ons toch het meest geschikte materiaal voor onze plannen waarbij duurzaamheid zwaarder weegt dan pure performance die je met laminaat zeilen kunt behalen. Het grootzeil gaan we varen met een zogenaamde losse broek, en we hebben gekozen voor een derde rif. Een vierde rif hebben we ook nog overwogen in plaats van een 'Trysail' (klein stormgrootzeil op een aparte rail aan de mast) maar een goed diep derde rif leek ons bij nader inzien toch praktischer. De kotterfok gaat op een rolsysteem van Profurl zodat we de voorzeilen makkelijk vanuit de kuip kunnen bedienen.
Het kottertuig en derde rif in het grootzeil geeft ons een goed aantal reefmogelijkheden bij toenemende wind. Voor het extreem slechte weer hebben we ook nog een oranje fluor Dacron stormzeil besteld (7m2). We zijn er nog niet helemaal uit hoe we deze gaan hijsen (vliegend, met kralenband om de ingerolde kotterfok of met een soort ritssyteem). Voor het extreem lichte weer hadden we al een mooie halfwinder aan boord.

Zeilen zijn natuurlijk toch de motor van een zeilboot en hebben best de tijd genomen om hier een voor ons goede afweging in te maken. We zijn eigenlijk al op de Hiswa in september begonnnen met het orienteren en zijn vervolgens ook persoonlijk bij de meeste zeilmakers langsgegaan. Het is goed om de sfeer bij een zeilmakerij te proeven. Ondanks alle techniek zit er toch nog een grote persoonlijke component aan vinden wij. Een boek wat ons goed heeft geholpen en erg interessant is omdat nagenoeg alles over zeilen er in staat, is 'Maximum Sail Power' van Brian Hancock. Mooi is dat als je in het najaar de afweging maakt je nog goed kunt profiteren van de najaarskortingen. De zeilmakers hebben het dan blijkbaar wat minder druk omdat veel zeilers in het voorjaar bedenken dat ze nieuwe zeilen willen. Handig om te weten...

No comments:

Post a Comment