Sunday, February 22, 2009

Een week krabben en schuren

Terwijl deze week de werkloosheidscijfers van het CPB ons om de oren vlogen, was er in Woudsend bij de Breehorn werf geen tekort aan werk. Samen met mijn broer Wouter ben ik de hele week bezig geweest om alle oude lagen antifouling, een soort verf die aangroei moet voorkomen, weg te krabben en schuren.

Alleerst hebben we met de hogedrukspuit de eerste laag antifouling eraf gespoten om vervolgens met een krabber de volgende lagen te verwijderen. Dit is echt een heidens karwei (understatement) omdat je veel boven je macht moet werken. Eigenlijk zou je het schip ondersteboven willen leggen maar ja dat gaat helaas niet. Na het krabben wat ongeveer drie dagen in beslag nam, hebben we nog bijna twee dagen geschuurd om de laatste restjes antifouling eraf te krijgen zodat alleen de primer overbleef. Als voorlaatste stap hebben we met plamuur de onevenheden weggewerkt.

Op maandag nog 'even' alles een keer licht opschuren. En dan is de het onderwaterschip gereed voor het opnieuw aanbrengen van een laag primer, een laag harde antifouling met daaroverheen een zachte antifouling. Het zwaarste werk is hiermee wel achter de rug en dat geeft nogal wat voldoening. Met een onderwaterschip dat straks zo goed als nieuw is, kan de Pjotter er voorlopig weer tegenaan!

Afspuiten van de eerste laag antifouling met de hogedrukspuit

Afkrabben van de antifouling met krabber

Vervolgens laatste restjes wegschuren

Normaal heeft Wouter niet zo'n wit voorhoofd

Met plamuur alle onevenheden wegwerken

Het resultaat, klaar voor nieuwe antifouling

No comments:

Post a Comment